Soygun alarm sistemi; tehdit, hırsızlık, gasp ve haneye tecavüz sorunlarında güvenliğinizi sağlayacak bir sistemdir. Soygun alarm sisteminin amacı tamamıyla sizin güvenliğinizi sağlamak değildir. Yalnızca soyguncunun, olaya giriştiği zaman size ya da başkalarına haber yollayarak soyguncuyu olay yerinden uzaklaştırmaktır. Bunun yanında da alarm sistemlerinin sirenleri ile herhangi bir suça teşebbüs edecek olan kişinin gözünün korkarak bu işten vazgeçmesi hedeflenir.
Bir soyguncu alarm sistemi şu donanımlardan oluşur:
Darbe Dedektörü gibi donanımlar soyguncu alarmını oluşturan donanımlardır.
Alarm Paneli
Sensörlerden gelecek olan uyarıları algılayıp işleyerek bir çıkış sağlayan devreden meydana gelen üniteye alarm paneli adı verilir. Alarm sisteminin bir kontrol ünitesi olan bu alarm panelinin pek çok çeşidi vardır. Alarm sistemlerinde zone adı verilen bir kavram mevcuttur. Zone’u bir giriş olarak da nitelendirebiliriz. Alarm panelleri de 4-6-8-12-20 şeklinde pek çok zona sahip olduğu için fiyatı ve özellikleri de buna göre değişir.
Dış Siren
Sensörlerden gelen bir alarm durumunda ev sahibinin, suçlunun ve çevredeki tüm insanların olayı fark etmeleri için yüksek oranlı bir desibel özelliğine sahiptir. Dış sirenler, ev ya da iş yerlerinin dışına kuruldukları için dış siren adı verilmiştir. Genel olarak sirenler 6 çıkışa sahip olan donanımlardır. Siren içerisinde yer alan 6 çıkıştan 2 tanesi tamper çıkışı olurken siren kasası içerisinde bulunan bir kontağa bağlıdır. Bu siren kasası açılırsa tamper kontağı da açılmış olur.
İç Siren
Dış sirenle aynı özelliklere sahip olan iç siren, daha az bir desibele sahiptir ve çok daha küçük olan boyutlarda olup aynı zamanda da iç mekana takılabilen sirenlerdir. Bu sirenler, ev halkını uyarmak amacıyla kullanılır.
Tuş Takımı
Tuş takımı, alarm sisteminin kontrolünü sağlayan bir donanımdır. Alarm aktif etme, şifre girme, alarm pasif etme ve ani alarm gibi birçok özellikleri kontrol eder. Ledkeypad ve lcdolarak 2 türü vardır. Keypad’lerde 5 tane çıkış olup elektrik bağlantıları ve veri çıkışları bulunur.
Manyetik Kontak
Manyetik kontak, pencere ve kapının açılmasını algılamak amacıyla kullanılır. 2 tane çıkışa sahiptir ve kontaklar birbirinden uzaklaştığında ana kontak içerisinde yer alan normalde açık olan anahtarlar açık bir duruma gelir.
Pır Dedektörü
Pır dedektörü, mekan içerisinde olan hareketi algılayarak çıkışı haberdar eder. Birçok çeşidi vardır. Bunlar ise normal pır dedektörleri, analog dedektörler, pet pır dedektörleri ve mikrodalga dedektörleridir.
Panik Butonu
Panik butonu; bir tehlike hissedildiği zaman, isteğimiz durumunda alarmı aktif hale getirmek amacıyla kullanılır .
Darbe Sensörü
Yerleştirilen kapı ya da pencereye, bir darbe gelmesi anında alarm sistemini etkinleştiren sensörlerdir. Bu sensörlerde ise hassasiyet ayarı mevcuttur.
Ir Bariyer Sistemi
Bu sistem, kapı ya da pencere kenarlarına konulan ve 2 parçadan meydana gelen IR ışınıyla çalışan sensörlerdir. Karşılıklı olarak 2 sensörden oluşan bu sistemin bir tanesi alıcı olurken diğeri ise verici görevi üstlenir. Yanılma olmaması için de IR bariyerleri töleranslı bir şekilde çalışır. Yani kapı önüne herhangi bir cisim ya da hayvan geldiğinde boşu boşuna alarm vermemek adına hassaslık derecesi düşüktür ve bu dereceyi siz ayarlayabilirsiniz.